Joukkue-esittely

Kyltereitä, teekkareita, humanisti. Maajoukkuetason urheilijoita ja entisiä superlupauksia. Espoo, Turku, Tallinna, Japani. Partiolaisia, aivotutkija ja hifistelijä. Joukkueen täydeltä kovia suorittajia. Mitä miehiä Team HeiaHeia.comin takaa löytyykään? Ohessa profiloinnit kaikista yhdeksästä suunnistajalupauksesta.


Antti Leivo

Mikä, missä, milloin? Kauppatieteiden kandidaatti, 26, Turku.

Antti on joukkuetta eteenpäin piiskaava kannustusjäsen, jonka omat osallistumishaaveet kariutuivat harjoittelupaikkaan nousevan auringon maassa. Monet epäilevät Antin tarttuneen työtilaisuuteen vain paetakseen erästä tosiasiaa: suuntavaisto on miehellä auttamattoman surkea.

Juoksijan lahjoja Antilta kyllä löytyisi, mutta karu totuus miehen sisäisestä kompassista (tai sen puuttumisesta) paljastui muutamalle joukkuekaverille viimeistään pari vuotta takaperin Kioton rautatieasemalla, jossa Antti onnistui opastamaan vieraansa vartin harhailun jälkeen tarkalleen takaisin lähtöpisteeseen.

Harmitus Antin ulkomaan komennuksesta ja reserveihin jättäytymisestä on taatusti valtaisa… vastustajajoukkueidemme leireissä.

Vahvuudet: Juoksee kovaa vaikka maailman tappiin asti…

Heikkoudet: …todennäköisesti väärään suuntaan.

Ari Ojanperä

Mikä, missä, milloin? Valmis aivotutkija, 26, Espoo.

Uskonnoton Ari uhmaa oman terveytensä ja lepopäivänsä joukkueen puolesta, mistä todisteena sinnikäs suunnistus eräänä sateisena sunnuntaina Leppävaarassa. Armoton huuhkaja-Ari on tenniksen intohimoisena seuraajana lyömätön rastien etsijä, kiitos täydet 360 astetta kääntyvän pään. Sattuupa Aria joskus näkemään tennistä pelaamassakin.

Kunto on miehellä omien sanojensa mukaan rautainen, mutta joukkuekavereilla ei ole tästä liialti empiiristä todistusaineistoa. Seuraamme mielenkiinnolla miten Ari valmistautuu jättämään suunnistuksen maailmanhuiput Jukolassa jälkeensä.

Tiedämme vain että Arille suunnistusreitti on matemaattinen yhtälö, joka vain odottaa ratkaisuaan.

Vahvuudet: Vahvasta humalatilasta huolimatta kartta pysyy kädessä olosuhteessa kuin olosuhteessa.

Heikkoudet: Edellyttää humalatilaa.

Henri Haukkovaara

Mikä, missä, milloin? Kauppatieteiden yo ja cheerleading-valmentaja, 25, Helsinki.

Henri on jokaiselle joukkueenjohtajalle haastava tapaus. Innokkuutta ja ennakkoluulottomuutta löytyy, ja mies vaati jo hyvissä ajoin viime kesänä päästä juoksemaan isänsä kanssa samaa osuutta Jukolassa.

Lopulta kuitenkin karu totuus paljastui, eikä vaatimuksien vastineeksi saatu juurikaan sitoutumista. Henriä ei ole taidettu suunnistusmetsässä nähdä sitten asepalveluksen. Vai näkikö kukaan silloinkaan?

Tyttöjen heitteleminen ja tyttöjen perässä juokseminen näyttävät vieneen Henrin mielenkiinnon. Jukolassa kumpikaan mieliharrasteista ei onnistu, sillä Venlat juoksevat oman kilpailunsa. Joukkueen maskotin rooliin Henrille on kuitenkin varattu kiintiöpaikka.

Vahvuudet: Osaa heittää voltin.

Heikkoudet: Ei ole ikinä ollut metsässä.

Joona Olkkola

Mikä, missä, milloin? Tekniikan yo, 25, Espoo.

Liehuvaksi tummatukkaiseksi tshekkiläispelaajaksi usein virheellisesti tituleeratulle Joonalle on tullut tutuksi kommentti: ”Tuu pois sieltä, siel on peli menossa.” Vaikka nuoruusvuodet kuluivat hapontäytteisillä yleisurheiluradoilla, Joona saavutti kuntohuipun vasta pari vuotta takaperin juoksemalla öisin kerrostalojen rappukäytävissä rahan perässä.

Joona on elävä esimerkki siitä, kuinka kova yritys korvaa taidonpuutteen vain osittain. Hifistelyä ja pyöräilyä harrastavan Joonan tunnistaa ”Jos Larkki pystyy niin mäkin pystyn”-mentaliteetista. Joona on valmis lähtemään maailman ääriin löytääkseen parhaat puuterit ja pisimmät vertikalit.

Joona olisi pysäyttämätön, mikäli kaikki ylimääräinen energia purkautuisi suunnistuskilpailuun valmistautuen, mutta enemmän aikaa taitaa lopulta palaa pelkästään joukkueemme harjoitusvideon tuottamiseen.

Vahvuudet: Juoksee kuin aropupu, eikä tajua milloin täytyy lopettaa.

Heikkoudet: Joona saattaa jäädä metsään etsimään akustista sweetspottia.

Lauri Larjo

Mikä, missä, milloin? Yllättäen tekniikan kandidaatti, 27, Espoo.

Laskettelua pääasiallisesti harrastava Lauri on ottanut Jukola-treenauksen niin tosissaan, että on valmis Rockyn hengessä juomaan vaikka raakoja kananmunia suorituksensa maksimoimiseksi. Ihmemiehen aiempiin saavutuksiin kuuluu myös puolimaratonin suorittaminen krapulassa ja unettoman yön jälkeen.

Vaikka joukkueen nestori on harrastanut suunnistusta jo kaukaisista partioajoista saakka, eivät rastit vieläkään löydy kokemuksen tuomalla varmuudella. Monet epäilevätkin ohjelmoinnin luoneen Laurin päähän loogisen mustan aukon, joka turmelee suorituksen. Kovin moni ei myöskään yllättyisi, jos Lauri lopulta unohtaisi saapua Jukolaan.

Suorituskeskeisyydestä kielii sekin, että Lauri ei suostunut edes lähtemään kihlattunsa kanssa juoksulenkille, koska ”ei siitä kuitenkaan tulisi mitään”.

Vahvuudet: Vahvaa potentiaalia ja laajaa kokemusta.

Heikkoudet: Muistaako tulla paikalle?

Leo Jäppinen

Mikä, missä, milloin? Humanististen tieteiden kandidaatti, 25, Helsinki

Leo on pesunkestävä humanisti, jonka partio on pelastanut huippu-urheilulta. Liikkuu satunnaisesti ja sekalaisesti kaikilla mahdollisilla tavoilla, punnerruksista purjehdukseen ja päälläseisonnasta pipolätkään.

Samovaari samoilee nykyisin lähinnä Udmurtiassa ja muiden sukulaiskansojemme mailla. Emme ole kuitenkaan huolissamme miehen suunnistustaidoista, sillä ne ovat tällä Jukolan Jussilla virittyneet huippuunsa partiojyränä ja tiedustelijana.

Suurimmat haastet löytynevätkin henkiseltä puolelta. Jukolassa Leon pitäisi kaivaa sisältään esiin kilpailijan luonnetta, joka toivon mukaan ilmenisi jotenkin rasteja etsiessä eikä pelkästään joukkuetovereiden kanssa väitellessä.

Vahvuudet: Joukkueen ainoa jäsen joka metsässä ollessaan tietää mitä tekee.

Heikkoudet: Jää aivan varmasti väittelemään rastilipun kanssa. (Leo: ”Enkä jää.”)

Marko Leimu

Mikä, missä, milloin? Kauppatieteiden yo, 25, Turku

Marko on penkkiurheiluun mieltynyt kauppatieteilijä, joka unelmoi huippu-urheilijan makeasta elämästä liikkuessaan, ja kuvittelee tosissaan johtavansa tämänkin joukkueen Jukolan kärkikahinoihin. Silti useammin jalkapallostadionin lehtereillä kuin pururadalla hikoilemassa.

Joukkueenjohtajana Markolla on edessään suuri haaste, kun laiskasta joukkueesta pitäisi puristaa lyhyessä ajassa seitsemän suunnistajan lyömätön ryhmä. Esimerkkiä mies on yrittänyt näyttää ravaamalla kuntorasteilla ja ostamalla ammattilaisten suosimia varusteita, mutta valitettavasti tätä innokkuutta ei pysty pullottamaan ja juottamaan hänen joukkuetovereilleen.

Suuntavaistoa Markolta löytyy keskivertoa enemmän, mutta miten käy hyvin alkaneen kuntokuurin, kun kaikki vapaa-aika kuluu muuta joukkuetta vauhtiin patistellessa?

Vahvuudet: Tietää kartalla missä mennään.

Heikkoudet: Ei tiedä missä joukkue menee.

Mikko Pakarinen

Mikä, missä, milloin? Oikeustieteiden yo, 26, Helsinki/Tallinna (sillä välillä)

90-luvun suunnistuslegenda, jonka parhaat vuodet saattavat olla jo taakse jäänyttä aikaa. Pitkästä jalkapallotaustasta huolimatta pallo on miehellä täysin hukassa metsässä. Eikä siitä muutenkaan mitään hyötyä ole, kun ei edes taklata saa.

Suomenlahtea edestakaisin seilaavana Mikko ei ole ehtinyt harjoitusrasteille kovin usein, mutta kuulemma kaupunkisuunnistustaidot on hiottu huippuunsa. Etenkin yörasteilla. Tallinnan myötä etenkin nopeuskestävyydessä on tapahtunut huimaa kehitystä.

Tuuraa Anttia joukkueen ”juoksee kovaa mutta väärään suuntaan” –edustajana.

Vahvuudet: Jos pitää kisan jälkeen laatia valituskirjelmä kilpailun tuomaristolle, niin Mikko on taatusti mies paikallaan.

Heikkoudet: Suoritus Jukolassa suoraan tai kääntäen riippuvainen Arsenalista.

Tommi Palomäki

Mikä, missä, milloin? Tekniikan yo, 25, Japani

Ultimatea maajoukkuetasolla harrastava Tommi on joukkueen kovakuntoisin jäsen, mutta tehokas eteneminen metsässä edellyttäisi todennäköisesti frisbeetä heittelevää taistelijaparia.

Nuoruusvuosiaan Italiassa viettäneestä bolognese-Tommista ei heti uskoisi, että Jukolaan valmistautuessa on haettu oppeja Siperiasta. ”Tietää että on treenikausi kun joka paikkaan sattuu ja on aina nälkä.” Ankarasti treenaava Tommi on rautaisessa iskussa, mutta onko mies ajoittanut kuntonsa Jukolan kannalta väärään ajankohtaan?

Taiteilijasieluna Tommi on ottanut vastuulleen myös joukkueen kilpailupaitojen suunnittelun, eli fyysisen uupumisen lisäksi saatamme nähdä myös taiteellisen burnoutin.

Vahvuudet: Maitohapot eivät ole Tommille este, eivätkä edes hidaste. Lähinnä kannustin.

Heikkoudet: Palaa loppuun hyvissä ajoin ennen Jukolaa.